Dieta vegetariana

Regimul verde sau vegetarian

regimul vegetarian fructe si legume foto

Cand vine vorba despre dieta vegetariana, multe persoane o considera o autentica filosofie de viata, nu numai un regim de slabire. Din motive religioase, etice, de alimentatie sau de tulburari de sanatate, dieta vegetariana este astazi una dintre cele mai cunoscute din toata lumea. Dar a considera dieta vegetariana exclusiv un regim de slabire inseamna a o subestima. Vegetarianismul este o forma de a simti, de a gandi, de a manca, o filosofie a vietii.

Alternativa verde

Sub eticheta de “vegetarian” se ascund cel putin trei categorii. Una ar fi compusa din persoane care consuma exclusiv alimente vegetale, precum legume, fructe si cereale. A doua este formata din persoane care consuma aproape exclusiv fructe, inclusiv fructe seci. Iar ultima categorie ar include consumatorii de oua-lapte-legume. Sunt excluse din alimentatie carnea si pestele, dar se mananca oua, miere, lapte si derivatele acestuia.

Pro

Cu ajutorul unei diete vegetariene echilibrate si sanatoase se pot pierde suficiente kilograme intr-un mod rapid si fara mari sacrificii. Kilogramele pierdute nu se mai recupereaza. Se poate obtine o pierdere de 4 kilograme pe luna, iar cu timpul, pierderea se stabilizeaza. Durata minima a dietei, pentru a se vedea rezultate, este de o luna. Dar pentru un mod de viata sanatos, se recomanda adoptarea ei pe timp indelungat sau adoptarea definitiva. Aceasta dieta este recomandata persoanelor cu probleme cardiovasculare deoarece curata si purifica organismul. Grasimile continute de alimentele vegetale sunt regeneratoare si ajuta la formarea tesuturilor. Daca se urmeaza dieta vegetariana timp indelungat, se recomanda suplimente nutritive dietetice care sa asigure doza necesara de vitamine, minerale si oligoelemente.

Contra

O dieta vegetariana poate fi sanatoasa si echilibrata daca sunt incluse derivatele lactate si ouale, si daca alimentele se combina bine si in cantitati necesare bunei functionari a organismului. Dieta este hipocalorica si hipoproteica, dar bogata in fibre. Ea poate genera un deficit de energie. O mare parte a agentilor nutritivi sunt greu de absorbit la nivel intestinal. Dieta vegetariana este compusa dintr-o mare cantitate de fibre care retin mineralele si fac imposibila absorbtia lor, fapt ce poate determina carente de fier si de magneziu. In primele zile ale dietei pot aparea diaree, balonare si indigestie. Aceste tulburari dispar cand organismul se obisnuieste cu noul regim alimentar. Dieta vegetariana poate fi scumpa daca se vreo o dieta variata, mai ales ca unele produse biologice precum susanul, soia sau laptele vegetal au un pret ridicat. Se recomanda controlul medical inainte si in timpul dietei. Nu orice persoana poate adopta o dieta vegetariana.

Meniu de baza

Mic dejun: Un pahar de lapte de soia cu o lingura de germeni de grau, 2 linguri de musli, 30 de grame de nuci sau alune pisate sau 100 g de branza de vaci cu miere, suc natural de portocale cu polen, o felie de paine prajita de soia.

Pranz: Pranzul trebuie inceput cu o salata mare de legume. Apoi, oua cu ciuperci sau macaroane gratinate cu sos sau orez integral cu legume.

Cina: Salata de fructe cu biscuiti integrali, un iaurt degresat, un ou fiert sau supa de legume, un cartof umplut cu branza proaspata.

Retineti!

Salatele se condimenteaza cu ulei de masline, lamaie si ierburi aromatice. Fructele se vor manca inainte de mese sau la doua ore dupa masa.

S-ar putea să-ți placă și...