Intr-un butoi de 200 de litri intra 40 de capatani de varza de marime medie.
Butoiul se opareste cu apa clocotita cu capacul pus pe el. Dupa 1 ora se limpezeste cu apa si se baga in pivnita.
La inceput nu vor intra toate verzele, asa ca se vor lasa afara capatanile care n-au incaput. Dupa 1 saptamana varza se va inmuia si se va crea spatiu in butoi. Atunci se vor aseza in butoi si celelalte verze.
Se foloseste morcov (1 kg) 2 legaturi mari de marar uscat, 3 legaturi mari de busuioc uscat, 1 sfecla rosie mare, 9-10 buc de hrean gros si cateva kilograme de sare grunjoasa fara iod, pentru muraturi.
Cu un cutit se decupeaza cotorul verzei pana se formeaza o gaura in care se baga un fir de busuioc si o fasie de hrean. La fundul butoiului se aseaza marar, busuioc, fasii de hrean si rondele de morcov. Se monteaza varza in butoi iar deasupra ei se pune restul de busuioc, marar, morcov si hrean. Sfecla rosie se taie cuburi si se pune si ea. Va colora frumos varza. Saramura se face astfel: o galeata de 10 litri (o masura) se umple cu apa rece si se topesc in ea 10 linguri pline cu sare grunjoasa pentru muraturi (fara iod). Lingurile cu sare trebuie sa fie aproape cu varf. Se dizolva sarea si se continua aceasta operatiune pana cand butoiul s-a umplut cu saramura. Deasupra verzei se pune un gratar de lemn (teasc) cu care se preseaza varza in butoi. Se inchide ermetic butoiul. Dupa o saptamana se pritoceste (se vantura) saramura. Cu un furtun se scoate intr-o galeata saramura si se toarna de cateva ori inapoi in butoi. Pritocirea se face de 2 ori pe saptamana. Cand varza s-a murat suficient, pentru a-i opri procesul de acrire se pun 5-6 plicuri de conservant bine dizolvat in apa, dupa care se face si ultima pritocire.